Hur vi blev medlemmar

Hej.

Jag är en 46-årig trebarnspappa med barn i åldrarna 11, 8 och 3. Arbetar sedan 10 år tillbaka som rektor i Esbo och innan det jobbade jag både som klasslärare och specialklasslärare i fem år.

Samhällsuppbyggnaden har alltid fascinerat mig och har redan i ung ålder satte jag mig in i olika samhälleliga fenomen, men det tog en god stund innan jag själv aktiverade mig i olika frågor. I yngre åldrar var det främst idrotten som tog min tid, men under min studietid började jag även aktivera mig samhälleligt.

Under denna period var jag inte medlem i sfp, utan snarare i konkurrerande politiska organisationer. Det var först när jag kom upp i vuxen ålder som valet föll på sfp. I samband med att jag hjälpte en av mina vänner i ett kommunalval i Vasa insåg jag att sfp var ett parti som jag kunde relatera till: Olika åsikter var tillåtna och det var tillräckligt liberalt. Det var även det parti som genuint värnade om den finlandssvenska kulturen och de svenskspråkigas rättigheter.

År 2008 bodde jag i Esbo och blev tillfrågad att ställa upp i valet, vilket jag naturligtvis gjorde. Precis när kampanjen skulle köra igång visade sig att jag och min nuvarande fru skulle få vårt första barn och i den vevan blev det aktuellt att hitta nytt boende. Det ledde till kommunbyte, vilket även sumpade möjligheterna att vara kommunalpolitiskt aktiv i Esbo.

År 2012 ställde jag som nyinflyttad upp i Kyrkslätt, och fick ett ganska blygsamt röstetal. Det räckte ändå till en plats i svenska förskole- och utbildningsnämnden. Min devis var att mina få röstare skulle få valuta för sitt val och jag var så aktiv jag kunde på den posten. I följande val räckte rösterna sedan ända in i kommunfullmäktige, vidare till gruppordförande samt ordförande för svenska förskole- och utbildningsnämnden.

Jag är mycket tacksam för att jag fått det förtroendet men alltid är det inte så lätt att bära det ansvaret. Det har ändå varit, och är fortfarande, en mycket givande resa och rekommenderar även dig att våga ta chansen att ställa upp i val eller aktivera dej i vårt parti.

Med vänlig hälsning,

Tony Björk


Bästa läsare,

jag är Kim Liljequist, 47 år och blev medlem i SFP i Kyrkslätt i juli 2019. Egentligen skedde detta av en slump.

Fast jag alltid har varit intresserad av lokala ärenden i Kyrkslätt, så hade jag tänkt att sedan när mina barn blivit tonåringar skulle jag möjligen ansöka om medlemsskap i SFP i slutet av 2020-talet. Jag tyckte att jag, en lokal småföretagare med på den tiden en 2-åring och en 5-åring hemma, förtroendeposter på Social- och Hälsovårdsministeriet, Finska Försäkringsmäklarförbundet och lite föreningsverksamhet abslout inte hade tid med mera just nu.

Situationen ändrades 2019 under riksdagsvalkampanjen. Egentligen hade jag inte tänkt göra annat än rösta, men jag hade lagt märke till att min släkting Anders Adlercreutz var en aktiv lokalpolitiker och riksdagsman med kloka åsikter. Jag ville hjälpa honom i hans kampanj och spenderade ett antal morgon och kvällar, då jag delade ut reklam på tågperronger eller i postlådor. Anders blev återvald och jag fortsatte mitt liv som förut; ännu hade jag inte politiska ambitioner.

Detta ändrades, då Jenny Snellman tillfrågade mig på sommarsemestern om jag ville komma med; SFP hade noterat min aktivitet i Anders valkampanj. Jag blev erbjuden en nämndeplats inom svenska förskoleverksamhets- och utbildningsnämnden, och som småbarnsförälder upplevde jag denna väldigt lockande. Jag ville kunna påverka mina barns vardag i dagis och skola. Jag funderade på saken över natten, frågade min sambos åsikt och tackade ja nästa morgon.

Mitt val har jag inte ångrat, det är riktigt roligt att få vara med och påverka. Jag kan påverka lokalt, ärendena är högaktuella, jag träffar mycket nya människor och det politiska beslutsfattandet är mycket intressant. Och jag har inte behövt bekymra mig över den tidsbrist jag oroade mig för; detta tar bara så mycket tid i anspråk som jag är villig att ge.

Jag ställer gärna på frågor, ifall ni vill veta mer om SFP, om hur man kan påverka, hur det är att vara med och hur mycket tid det tar. Ni når mig på fornamn.efternamn@kirkkonummi.fi eller 050-337 2555.

Hoppas att vi ses i politiken,

Kim Liljequist

Följ oss på Facebook: https://www.facebook.com/SFPiKyrkslatt/

Följ oss på Instagram: https://www.instagram.com/sfp_kyrkslatt/?hl=fi